понедельник, 23 ноября 2015 г.

Майстер-клас «Декупаж»

Тема: «Декоративна пляшка в техніці «Декупаж »
Цілі: познайомити з історією виникнення та розвитку техніки "Декупаж", з основним застосуванням в інтер'єрі; cпособствовать формуванню основних прийомів виготовлення виробів в техніці «Декупаж»; Обладнання, матеріали та інструменти: зразки виробів, заготовки серветки з картинками для вирізання, ножиці, клей ПВА, лак для декупажу,  акрилові фарби.
Хід заняття
1. Організаційний момент
2. Знайомство з технікою декупаж

Історичні відомості про техніку «Декупаж»
     Іноді хочеться зробити щось корисне, красиве, а головне, своїми руками. Найпростіше, але від цього не менш оригінальне - техніка декупаж. Але перш ніж приступити до творчості необхідно розібратися що ж це таке і звідки взялося. Слово «decoupage» французького походження, позначає «вирізати». Отже, декупаж - техніка прикраси, декорування, оформлення за допомогою вирізаних паперових мотивів.Така техніка прикраси була винайдена китайськими селянами в XII столітті, саме вони зробили тонкий барвистий папір і стали прикрашати з її допомогою різні предмети. До Європи цей цікавий метод декорування прийшов у XVII-XVIII століттях разом з красивими лаковими китайськими меблями, коли там з'явилася мода на «Схід». Продавці не могли задовольнити величезний попит, і почалося виробництво підробок. І техніка «Декупаж» поширилася по всій Європі. Розвинуте протягом нічим не поступалося китайської техніці. Декупаж використовували у своїх роботах навіть знамениті художники, такі як Матісс і Пікассо. Свою лепту в мистецтво декупажу внесли представниці прекрасної статі. Причому, це заняття користувалося популярністю як у простолюдинок, так і у аристократок. Пробували свої сили в мистецтві декупажу мадам Помпадур і французька королева Марія-Антуанетта. Правда, інтереси дам, при цьому, не сягали далі дрібних об'єктів. Замість декорування меблів вони прикрашали дамські дрібниці: капелюшні коробки, шкатулки, віяла, парасольки і туалетні приналежності.  Для   композицій   використовувалися   пастельні   малюнки  та
акварелі, в основному сентиментальні мотиви у вигляді квітів (безумовної фавориткою була троянда), пасторальних сценок і фігурок ангелів.Вироби, виконані в техніці «Декупаж», покриті лаком, виглядають, як розпис. Зараз, ставши популярним хобі, декупаж отримав друге життя. Наразі мотиви частіше вирізаються з тришарових серветок, тому декупаж в деяких мовах отримав іншу назву - серветкова техніка. Але мотиви не обмежуються тільки серветками. Це можуть бути ілюстрації з журналів, обгортковий папір, етикетки, декупажні карти, останнім часом широко поширюється застосування принтерних роздруківок. І власне єдина об'єднуюча база в цій техніці: вирізування мотивів. Декоруємі поверхні можуть бути найрізноманітнішими: скляними, керамічними, металевими, дерев'яними, картонними або пластиковими.

Застосування техніки в сучасному інтер'єрі. 
     Отже, здавалося б, а що можна прикрасити паперовими серветками? Насправді все, що вашій душі завгодно! Будь-яка, навіть сама непоказна штучка перероджується в новий чудовий, справжній витвір мистецтва. Це можуть бути горщики для квітів, посуд, свічки, книги, музичні інструменти, шкатулки, судини, флакони, меблі, тощо і т.п. Навіть одяг та взуття може бути прикрашеним вами на свій смак. Дерево, шкіра, текстиль, кераміка, метал, гіпс, картон - будь-які поверхні піддаються чудесним перетворенням.
Основи декупажу. 
Для декорування в техніці «Декупаж» потрібно:
-   об'єкт декорування (пляшка)
-   серветки для декупажу
- ножиці(краще використовувати невеликі загострені ножиці із закругленими кінцями, такими ножицями зручно вирізати невеликі деталі з тонкого матеріалу)
-   пензлик (зручно використовувати плоску напівжорстку кисть шириною 1-2см) клей для декупажу
          -  лак для декупажу
 -   додаткові матеріали для декорування(фарби, контури, блискітки і т.д.)
3. Практична робота.
Техніка виконання (з демонстрацією).
     1.Звичайну пляшку (будь-якої форми і розміру) потрібно спочатку очистити від етикеток і ретельно вимити з миючим засобом для посуду.

     2. Потім, знежирити скло будь-яким розчином, наприклад медичним спиртом або ацетоном. Гарненько протріть пляшку, змочивши ватний тампон у спирті.
     3. Загрунтуйте пляшку білою акриловою фарбою. Наносьте кілька тонких шарів фарби за допомогою спеціального поролонового спонжа.

4. Коли фарба висохне - виконуємо звичайний декупаж.
5. Підшукуємо серветки з потрібним малюнком.

6. Вирвіть руками або відріжте необхідний фрагмент з  серветки. Якщо потрібно - скомпонуйте кілька фрагментів.

7. Спеціальним клеєм для декупажу промазуйте поверх серветки, прикладеної до поверхні пляшки. Необхідно працювати м'яким пензликом і розподіляти клей від центру до країв серветки, стежачи за тим, щоб не утворювалися складочки.

8. Після того, як декупажний клей висохне, приступаємо до декорування фону акриловими фарбами.

9. нанесіть послідовно кілька шарів акрилового лаку поверх декупажу. Не забувайте, що кожен шар лаку повинен добре висохнути.
10. Декорувати за допомогою додаткових матеріалів.
4. Аналіз виконаних робіт.

Комментариев нет:

Отправить комментарий