среда, 25 ноября 2015 г.

Майстер-клас для учнів студії образотворчого мистецтва

Тема: Виготовлення тапочок з шерсті способом мокрого валяння.
Виготовлення виробу розраховано на 15 годин, 3-4 заняття (в залежності від вікового складу гуртківців та розподілу годин щодо розкладу занять).
Мета:
     -Познайомити з історією виникнення валяння повсті і видами валяння.
     -Працювати з повстю, виконувати основні прийоми, закріпити практичні знання та вміння.
     -Формування і розвиток пізнавального інтересу до предмета, рукоділля, розвитку самостійності.
     -Формування навичок культури праці: точності, акуратності, економної витрати матеріалів.
Обладнання, матеріали та інструменти: Зразки виробів, шерсть для валяння (кардочос), підкладка під ламінат, простий олівець, ножиці, мило, пупирчаста плівка, спеціальні голки для валяння,поролон.
Методи і прийоми: словесні, наочні, практичні.
Об’єкт праці:Тапочки.
Очікуваний результат: дитячі роботи, виготовленні в техніці мокрого валяння (створення та оформлення роботи).
Вік дітей: 9-12 років.
Заняття №1
Тема: Виготовлення тапочок з шерсті способом мокрого валяння (розкладка шерсті)
     Фелтинг (валяння шерсті, фільцеваніе, фільц, набивання) - це особлива техніка рукоділля, у процесі якої з вовни для валяння створюється малюнок на тканині або повсті, об'ємні іграшки, панно, декоративні елементи, предмети одягу або аксесуари. Тільки натуральна шерсть має здатність звалюватися або звалюється (утворювати повсть).
     Розрізняють два види валяння вовни - сухе і мокре. При сухому валянии шерсть багаторазово протикається спеціальною голкою до стану звалювання. Під час цього процесу волокна вовни рвуться й зчіплюються між собою, утворюючи щільний і однорідний матеріал. Мокре валяння здійснюється за допомогою мильного розчину. Розчин рівномірно розподіляється по шерсті і за допомогою тертя створюється однорідне полотно. Сухе валяння застосовується для створення об'ємних виробів - іграшок, фігурок, авторських ляльок, а також картин.


Мокре валяння підходить для виготовлення панно, одягу, біжутерії.


Історія вовни.
     Валяння - найдавніша техніка виготовлення текстилю на Землі. Археологи датують виникнення перших валяних виробів 8000 річним віком. Існує, також, красива легенда, яка говорить, що перший валяний килим з'явився на Ноєвому ковчезі. Вівці, пливли на ньому, знаходилися в дуже тісних приміщеннях. Їх шерсть падала на підлогу, намокала і збивалася копитами. І коли вівці покинули ковчег, то в приміщенні залишився валяний килим.
     Стародавні люди починали валяти зі знайденої вовни диких тварин. Тільки натуральна вовна має прядильні якості. Повсть - так назвали матеріал отримується в процесі валяння вовни. Колись цей матеріал був єдиним видом текстилю для багатьох народів, особливо кочових. Їм покривали юрти, робили з нього килими, чохли, матраци та подушки, головні убори - ось не повний перелік виробів з повсті. І лише багато пізніше вони навчились прясти, в'язати і виготовляти тканини. З натуральною вовною дуже приємно працювати, вона тепла, жива, м'яка, різнобарвна. Для створення виробів в традиційній техніці використовувалася груба шерсть, вода, мило і дві руки. В принципі, валяння руками виникло і розвивалося незалежно, у всіх країнах, де були одомашнені вівці і кози. Особливо глибокі традиції валяння в Азії, Росії, Фінляндії та Перу. Мабуть, немає жодного народу в світі, який з найдавніших часів не створював би в цій техніці безліч зручних і корисних речей для життя.

Матеріали та інструменти

* шерсть для валяння (кардочос),
* підкладка під ламінат,
* простий олівець,
* ножиці,
* мило,

* пупирчаста плівка.
Практична робота.
     1. Почнемо з виготовлення шаблону. Обводимо маркером стопу (або колодку), округляємо лінію краю, приблизно по формі овалу, додаємо 3 см з усіх боків для усадки вовни.

     2. На наші викрійки  ми починаємо викладати шерсть шарами.
      Викладати частинки шерсті рекомендують спочатку по краях, а вже потім середину.
     Перший шар -горизонтальний.

     Другий шар –вертикальний.

     Виклали два шари, змочили їх мильним розчином.

     Далі потрібно накрити весь цей вовняний бутерброд сіточкою, акуратно його прим'яти, пропускаючи воду через шерсть, і легкими, круговими рухами, притерти. Це необхідно для того, щоб шерстинки трохи зчепилися між собою і у нас була б можливість перевертати виріб без збитку.

     Загнули краєчки і знову починаємо викладати два шари вовни: горизонтальний, вертикальний), але вже з іншого боку.

     Притерли.
     Перевернули виріб, загорнули акуратно краї.

     Отже, на даному етапі у нас вийшло по два шари з обох сторін. Повторимо весь процес: ще викладемо по два шари з двох сторін.
     Має вийти в результаті по чотири шари з кожної сторони. А ось тепер-увага! Нам необхідно зробити підошву плотнішу, тому на підошві (на одній зі сторін викрійки) викладаються додаткові два шари.
     Заняття №2
     Тема: Виготовлення тапочок з шерсті способом мокрого валяння (валяння )
     Починається довгий етап притирання обтягнутою шерстю викрійки. На даному етапі не поспішайте. Притираються наші заготовки з усіх боків (не забуваючи і про боки) до тих пір, поки кардочос не стане єдиним матеріалом і поки шерсть не стане щільно обіймати викрійку.

     Перевертаємо заготовки підошвою вниз, відміряємо відстань на два пальці від краю п'яти і робимо спочатку манікюрними гострими ножичками невеликий надріз, який поступово збільшуємо вже звичайними ножицями. З отриманого отвору витягуємо викрійку.

     Формування і усадка тапочка. Шерсть - піддатливий матеріал. На цьому етапі з неї можна виліпити будь-яку форму.

     4.Вимиваємо наші тапочки від мила.

     Ось результат. Далі тапочки повинні висохнути.

     Заняття №3
     Тема: Виготовлення тапочок з шерсті  способом мокрого валяння (оформлення виробу)
      Сьогодні на занятті ми продовжемо роботу над оформленням тапочок.
Приступаємо до сухого валяння, тобто починаємо набивати малюнок, для цього нам знадобиться шерсть різних кольорів, спеціальна голка для валяння (тонка, довга з щербинами) і губка (або шматок поролона).

Відривається шматочок вовни, трохи розтягується і прибивається голкою із зовнішнього боку тапочка.

Малюнок може бути різним, все залежить від того, що було задумано. Декоративні елементи також  можуть бути об’ємними.

Комментариев нет:

Отправить комментарий